EducirajMe na međunarodnoj obrazovnoj sceni: Sudjelovanje u Erasmus+ projektu u Estoniji
Objavljeno: 03.09.2024.

U sklopu projekta pod nazivom EASY TOOLS FOR FOREIGN LANGUAGE EDUCATORS (KA210-ADU- 000179098) okupilo se ukupno 14 sudionika iz 6 različitih zemalja, a među njima i učiteljice Tihana Radmanić i Kristina Giacometti koje su predstavljale POU Adeptio iz Bjelovara (dio EducirajMe grupacije).


Aktivnosti su započele 12. kolovoza u jutarnjim satima u Tallinnu. Nakon međusobnog upoznavanja sudionika iz Španjolske, Italije, Slovenije, Njemačke, Estonije i Hrvatske, Andrea Annus, znanstvena novakinja u polju pedagogije, grani andragogije, održala je zanimljivu radionicu. Predstavila je kreativne načine poučavanja odraslih uz primjenu neformalnih metoda učenja. Budući da je projekt posvećen
osmišljavanju i primjeni igara u nastavnome procesu, učitelji sudionici projekta su pod Andreinim
mentorstvom i sami odigrali nekoliko različitih igara.


Naredna tri dana (od 13. do 15. kolovoza) sudionici projekta su proveli izvan Tallinna, u zapadnome dijelu Nacionalnoga parka Matsala. Boravak u idiličnoj kući za odmor „Algallika,“ smještenoj na samoj obali Baltičkoga mora, je uz mir i tišinu okoline, bio ključan za kreiranje novih i prilagodbu već poznatih igara.
Sudionici projekta, koji su svi učitelji stranih jezika, trebali su osmisliti ukupno sto igara rabeći pritom set najjednostavnijih rekvizita: papiri, markeri, traka za lijepljenje, škare, lopta i uže. Sudionici su se podijelili u manje skupine i u poticajnoj, internacionalnoj atmosferi krenuli osmišljavati igre, a potom ih i među sobom testirati. Iako prilično izazovan, zadatak je uspješno ostvaren, a sudionici su se 15. kolovoza u poslijepodnevnim satima vratili u Tallinn.


Cijeli sljedeći dan je bio rezerviran za stručno usavršavanje učitelja stranih jezika iz Tallinna. U manjim skupinama, sudionici projekta su održali radionice za estonske učitelje. Cilj usavršavanja je bio prezentirati poučavanje i/ili uvježbavanje vokabulara, gramatičkih struktura, pisanja i govorenja kroz različite igre koje su sudionici projekta osmislili. Učitelji iz Tallinna su se okupili u velikome broju te pokazali veliki interes za primjenu ovih inovativnih metoda u svojim učionicama.


Osim posla, sudionici su imali dovoljno vremena za razgledanje Tallinna. Iskoristili su priliku da se prošetaju slikovitim starim gradom, uživaju u lokalnoj kuhinji te dožive jedinstvenu atmosferu ovog povijesnog grada.